trekken aan de riem

Veel hondeneigenaren vinden het vervelend als de hond trekt aan de riem.
Dat is ook zeker geen pretje, vooral als je armen en handen pijn gaan ondervinden. Heel vaak is dit gedrag al als jonge hond aangeleerd. Bij een puppie is het trekken aan de riem nog niet zo vervelend en pijnlijk. Wanneer de hond echter ouder en groter wordt, wordt het trekken aan de lijn steeds lastiger en vervelender. Dit ongewenst gedrag is dan al een langdurige gewoonte geworden.

 

Het trekgedrag begint vaak al bij de pup omdat hij buiten het bereik van de riem iets ziet of ruikt waar hij graag naar toe wil. Dit is ook heel goed te zien bij pups, die nieuwsgierig van aard zijn en overal willen snuffelen. Door aan de riem te trekken, lukt het de honden ook vaak om op die plek, buiten het bereik van de riem, te kunnen snuffelen. Zo bereikt de hond zijn doel. Als u dit als baasje toestaat, zal de pup heel snel leren dat trekken aan de riem hem/haar naar het gewenste doel brengt. Het is zelf belonend gedrag en de hond zal het zich heel snel aanleren.

 

Bij grotere honden speelt daarbij ook nog mee dat hun normale looptempo hoger ligt dan dat van de mens. Wanneer de hond zijn eigen looptempo aanhoudt, zal er al snel spanning op de riem ontstaan. Jonge honden zullen vanwege hun onstuimigheid en hoge energieniveau meer moeite hebben om zich te focussen op de baas en daardoor eerder geneigd zijn om aan de riem te trekken. Vaak wordt het in de loop van de tijd een gewoonte om aan de riem te trekken, omdat het de hond nooit anders is aangeleerd.

Met een paar eenvoudige hulpmiddelen kan het wandelen met uw hond veel leuker worden. Zowel voor de baas als voor de hond

  • Om te beginnen koop een gewone hondenriem
  • en niet zo’n oproller…

    (Deze lijnen zijn zo lang en als ie uitgerold is komt je stuk van je arm er ook nog eens bij)
  • Houdt de hond tijdens het wandelen zoals op de foto word weergegeven. Hierbij heb je het voordeel dat de hond niet meer zo makkelijk kan trekken.
  • Omdat je de riem achter je rug hebt wordt daardoor de hond als het ware tegen gehouden.
  • Bovendien worden op deze manier je armen en handen bespaard…

 

Om het trekken aan de lijn af te leren, is veel geduld en consequentie nodig. Het is niet echt een moeilijke training, maar het trekgedrag is vaak behoorlijk hardnekkig en vraagt om langdurige training. De valkuil bij deze training is voor veel mensen dat ze de hond af en toe toch laten trekken. Wanneer u start met de training, betekent dit dat de hond vanaf dat moment nooit meer aan de riem mag trekken.

 

Meer uitgebreide informatie hierover en hoe je de riem dan vast houd in de praktijk kan met u besproken worden tijdens de training.

Dan wordt ook gesproken over het nut van het meenemen van een hondenbal in een sok, tijdens het uitlaten.

 

Met die paar handelingen blijft het uitlaten een plezierige bezigheid

vermeld dan wel  op de intakelijst bij “Anders / omschrijving”

met daarbij een korte uitleg.

Onder vermelding van  “trekken aan de riem en hondenbal in de sok”
(zie ook ” dit eerder bericht” )